Voor Schut

We kennen de heer Lenferink allemaal als een redelijk man die zijn emoties goed kan beheersen. Het was daarom een verrassing om te horen dat onze burgemeester en korpsbeheerder Hollands Midden uit zijn bestuurlijke vel was gesprongen. Reden voor deze kwaadaardige uittreding waren de berichten uit Den Haag dat er in deze regio 103 agenten zullen moeten verdwijnen. Dat maakte hem vooral zo ziedend omdat dit gebied eigenlijk gestraft wordt voor efficiënt beleid. Kan de burgemeester door de negatieve emoties die dit besluit oproept zijn werk nog wel goed doen? Want het kan toch niet zo zijn dat hij zich druk moet maken over law and order terwijl hij met zijn wethouders over de annexatie van onze buurgemeenten moet fantaseren? Of dat hij niet op een politie-escorte kan rekenen als hij op de verjaarskoffie bij hoogbejaarden gaat of belangrijke gasten moet ontvangen?

 Ik denk dat mijn oplossing voor het nakend tekort aan agenten even simpel als doeltreffend is. We blazen de Leidse Schutterij weer nieuw leven in. Deze groep gemotiveerde vrijwilligers waakte eeuwenlang over Leiden en omgeving. Een soort ouderwetse stadswachten dus! Ik denk dat er anno nu genoeg Leidenaren te vinden die iets nuttigs voor de stad willen doen. Alle leden van deze nieuw op te richten Lenferinkbrigade krijgen een mooi uniform met het Leidse sleutelembleem op de borst genaaid dus ze lopen zeker niet voor schut. Ook cool is dat Museum De Lakenhal voor elke deelnemer een plastic karabijn laat maken dat niet van het origineel uit de glorietijd is te onderscheiden.

Omdat het hier om onbetaald werk gaat is het niet meer dan logisch dat deze veredelde padvinders allerlei privileges krijgen. Ik denk hierbij aan onbeperkt gratis parkeren en eerste keuze bij nieuwe woningbouwhuisvesting. Natuurlijk is er met feesten en plechtigheden een superleuke functie voor de Schutterij. Met de taptoe op 2 oktober zullen ze bijvoorbeeld achter de opzwepende marsmuziek van Kunst en Genoegen aan marcheren en met de peurbakkentocht varen ze, gekleed in spannende lingerie, op een marineschip door de grachten. Zeg nou eens eerlijk; wie wil er nou niet bij zo’n leuke club?

 Natuurlijk blijft het handhaven van rust en veiligheid de corebusiness. De Schutters zullen in de binnenstad patrouilleren en zijn oproepbaar om thee te drinken met ruziemakers en te bemiddelen in familiekwesties. Verder begeleiden ze de burgemeester bij al zijn werkbezoeken zodat hij relaxed lintjes kan doorknippen en optimaal kan chillen met zijn wethouders en gewichtige gasten. Meld je dus aan en bezorg mijnheer Lenferink weer een goede nachtrust.

Reacties zijn gesloten.