Niet Sporen

Column JuniJe kunt iets dat al bestaat een andere naam geven en het dan als iets nieuws presenteren. Een feestelijk lintje er omheen en dan maar hopen dat iedereen er in stinkt. Oude wijn in nieuwe zakken noemen we dat. Dat is precies wat het besluit over de Rijn Gouwe Lijn van het nieuwe provinciebestuur is. Ja, ik ga me lekker nog één keer boos maken over de RGL dan hou ik er voor altijd over op.

 De provincie heeft besloten dat de sneltram die van Gouda via Leiden naar de kust wordt aangelegd in onze sleutelstad over de bestaande treinrails zal rijden. Dit besluit is in Leiden ingeslagen als een bom. Of dit nu een dramatisch gemiste kans op hoogwaardig openbaar vervoer door de binnenstad is of niet, deze variant is in ieder geval vlees nog vis. Dit is een laffe compromis van politieke voor en tegenstanders van de zogenaamde lightrail door het centrum van Leiden. Zij die voor de tram waren zeggen tegen hun achterban dat deze optie de best haalbare was en tegenstanders melden dat de RGL niet doorgaat. Waanzinnig dat ze allebei gelijk hebben. Gratis knollen voor dure citroenen verkopen heet dat.

 Ze laten nu gewoon het boemeltje uit Utrecht een keer extra stoppen en noemen dat dan een sneltram over bestaand spoor. Je kunt je toch ook niet voorstellen dat er zogenaamd een nieuwe weg aangelegd wordt over bestaand asfalt? Je kunt de A44 wel ineens snelwest 01 noemen maar dat verandert niets aan het feit dat je richting Den Haag altijd in de file staat. Dat is net zoiets als de vrouw waar je al twintig jaar mee getrouwd bent een pruik opzetten en in een spannend jurkje hijsen en dan gaan rondbazuinen dat je een nieuwe vlam hebt. Ook vind ik het nogal schrijnend om de busbaan naar Katwijk vertrambaar te noemen. Ik hoor mezelf al tegen mijn vrienden zeggen dat ik met de vertrambare bus naar het strand ga. Dat zal indruk maken. Dan vragen ze me natuurlijk meteen of ik veralcoholiseerbare frisdrank en verdigitaliseerbare tijdschriften meeneem. Dat is de boel interessanter laten klinken dan dat het in werkelijkheid is. 

 De RijnGouwelijn spoort dus niet en de bus naar Katwijk is geen tram. Deze zich maar voortslepende grap heeft intussen wel een fortuin gekost. Van dat geld hadden we beter de hele stad kunnen onder tunnelen met wegen en parkeerkelders en dan zou er nog genoeg over zijn om iedereen een leuk hybride wagentje te geven.

Reacties zijn gesloten.