Fusie

Er is mij altijd verteld dat grootte niet uitmaakt omdat het om de kwaliteit gaat. Gelul natuurlijk, maar men probeerde er deze kleine man gerust mee te stellen. Ik ben iedereen nog erg dankbaar voor deze vleiende leugen die me vooral door die moeilijke pubertijd heen heeft geholpen. Maar nu ik volwassen ben laat ik me niet meer als een kleine jongen van alles wijs maken. Voor mij wordt het steeds duidelijker dat de waarheid is dat alles wèl draait om omvang.   

Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de voorgenomen fusie van onze Leidse universiteit met die van Delft en Rotterdam. Denk nou maar niet dat dit samengaan is voortgekomen uit een diep verlangen de krachten te bundelen. De bedenkers van deze onderwijsfusie willen gewoon stijgen in de wereld-ranking van universiteiten. Wat mij betreft mogen ze eerlijk zijn in hun ambitie. Laat ze gewoon zeggen dat het heel stoer is om als klapper van het jaar in deze wereldlijst binnen te komen. Met stip op nummer drie. Het is een beetje flauw om over kwaliteit te beginnen bij dit intellectuele hitparade succes. Je gaat ook niet aan je kleine zoontje vragen of hij zijn huiswerk al heeft gemaakt als hij nèt de eerste prijs van een lokale goochelwedstrijd heeft gewonnen.

Het was natuurlijk ook niet toevallig dat het nieuws van deze fusie al midden in de zomer uitlekte. Dat was waarschijnlijk vooral bedoeld voor de inwoners van Rotterdam en Delft omdat die heel wat te verwerken krijgen. Onze onderhandelaars met fusiedrift hebben namelijk voor elkaar gekregen dat die enorme onderwijsinstelling die na de fusie gaat ontstaan Universiteit Leiden gaat heten. Daar krijg ik als Leidenaar toch een trots gevoel van! En dat ik daar zo trots op ben betekend weer dat ik het leuk vind om bij de grootste te horen. Size matters dus en so do i. Eerlijk gezegd, vergeef me als ik een beetje doorschiet, vraag ik me af waarom niet meteen alle universiteiten in Nederland tot één organisatie fuseren. Dat wordt vast de grootste universitaire club van de hele wereld!

 Ik ben dus helemaal om. Het gaat niet om het meedoen maar om het winnen. Weg met de middelmatigheid en medium en een zesje is goed genoeg. Ik wil het beste en de grootste. Reken maar dat ik het er bij mijn kinderen met een enorme paplepel ingiet dat het om de knikkers gaat en niet om het spel. Of het nu om goochelen of fuseren gaat doet er niet toe, de grootste zijn voelt goed. Upsizen dus waar mogelijk!

Reacties zijn gesloten.