Singel

Het viel de hele zomer met emmers tegelijk uit de hemel.  Elke keer als ik naar buiten wilde begon het te hozen. Het leek wel persoonlijk, alsof ik ergens voor gestraft moest worden. Erger is dat het al eeuwen onze kusten probeert te doorboren omdat het ons land wil overspoelen. En dat terwijl het al tweederde van het aardoppervlak tot haar beschikking heeft!  Dat is een
expansiedrift waar je U tegen zegt. In sommige landen gieten ze het  bij verdachten naar binnen bij wijze van marteling tot ze toegeven of barsten. Water. Ik heb het over onze erfvijand het water.

En nu komt het allerergste. Onze mooie stad is letterlijk omsingelt door dit gevaar. Rond het centrum van Leiden ligt een brede sloot die vroeger vijandelijke legers  buiten de poort moest houden. Die functie heeft de singel al lang niet meer. Nu vindt men het leuk om er op zondag in een lange file doorheen te varen. Een lange rij precies dezelfde sloepen met rosé drinkende vijftigers die gezien willen worden.  Recreatie noemen ze dat. Het is onbegrijpelijk
maar er zijn zelfs mensen die er dolgraag op een woonboot willen wonen. Ik noem die singel liever een sluipmoordenaar die zijn kans afwacht.  Ze ligt een beetje schijnheilig te kabbelen tot  het versterking krijgt van de zee om
ons allen op te slokken. Een tsunami van verenigd  water. Want zoet of zout water; het is één pot nat.

Laten we daarom die singel zo snel mogelijk dempen. Als men zo nodig wil varen doet men dat maar ergens anders, het liefst zo ver weg mogelijk. Het is tijd om partij te kiezen. Je bent voor land of voor water. Eigenlijk zijn mensen die van water houden gewoon landverraders.

Als we de singel terugveroverd hebben op het water kunnen we er veel mooie dingen mee doen. Op de eerste plaats kunnen we de weg die er toch al langs loopt verbreden tot een vierbaansweg. Een heerlijke rondsnelweg om de stad. In de rest van onze nieuwe Leidse polder leggen we het veelbesproken singelpark aan. De gemeente heeft al geld beloofd om een wandelpad rond de stad te realiseren dus die loopt wat mij betreft door die nieuwe groenstrook.

Hopelijk neemt het water haar verlies van de singel als een man maar ik vrees het ergste. Helaas moeten we ernstig rekening houden met vloeibare wraakacties. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan het lokaal buiten de oevers treden van grachten en sluit ik zelfs  clusterbombardementen regenwater
niet uit. In ieder geval heb ik al flink wat zandzakken klaarstaan en ga ik
niet meer zonder regenkleding en lieslaarzen de deur uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s