Taxi

Vorige week heb ik mijn praatzieke bejaarde buurvrouw maar eens met rollator en al in een taxi gezet. Niet omdat ik haar oeverloze geleuter zat was maar om eens te kijken hoe het met de service van de Leidse taxichauffeurs gesteld is. Want het is toch te gek woorden dat we het altijd over de dramatische situatie van het personenvervoer in Amsterdam hebben? Iedereen heeft wel een slechte taxi ervaring gehad of kent wel iemand die in onze hoofdstad is afgezet. Je kent die verhalen wel. Lompe chauffeurs die je zelf met handen en voeten de weg moet wijzen als ze de rit al niet weigeren omdat de bestemming te dichtbij is. Triest natuurlijk maar hoe zit het eigenlijk met het taxivervoer in onze eigen stad?

Mijn oude buurvrouw vond het wel een gezellig idee om aan een klein taxi onderzoekje mee te werken. Op het station lukte het me een chauffeur los te rukken uit een ruzie met zijn collega’s over de eurocrisis. Ik zelf vond dat niet zo’n goede start maar mijn buurvrouw greep haar kans om haar visie over de banken uitgebreid uiteen te zetten. Toen koos ze zelf de meest comfortabele taxi uit (en dat was niet bepaald de voorste in de rij) en weg was ze. Ik fietste snel naar de Cityhall want daar had ik weer met haar afgesproken om naar haar ervaringen te luisteren.

Het duurde verschrikkelijk lang voordat de taxi het stadhuisplein op draaide. Natuurlijk wilde ik van die taxichauffeur weten wat hij allemaal met mijn babbelgekke buurvrouw had uitgespookt maar ze liet haar monoloog niet door mij onderbreken. Ze bedankte de chauffeur omstandig voor de gezellige tijd en beloofde hem binnenkort op te bellen voor een stadsritje.

Tijdens de koffie vertelde ze me enthousiast dat de taxichauffeur expres voor haar was omgereden om haar plekken te laten zien waarvan ze niet eens wist dat ze bestonden. Ze was in de Merenwijk en de Stevenshof geweest, ze vond het heel interessant allemaal. Dat de chauffeur nauwelijks Nederlands sprak vond ze niet erg want hij kon wel heel goed luisteren. Ze had kortom een heerlijke tijd gehad en ze gaat haar vriendinnen aanraden ook eens een taxirit te maken.

Deze ervaring bewijst natuurlijk niet dat de service van alle Leidse taxichauffeurs beter is dan die van de Amsterdamse. Maar het bewijst wel dat een taxirit heel gezellig en leerzaam kan zijn als je er open voor staat. Eigenlijk ben je als klant dus net zo verantwoordelijk voor een succesvolle rit als de taxichauffeur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s