Drama

 

Het bizarre nieuws werd met verbijstering ontvangen. In de Haarlemmerstraat werden zelfs drie winkeliers onwel van de schok en bij de Kamer van Koophandel moest de politie ingrijpen bij een theatraal opstootje. Wat een drama. Zelf moest ik het nieuws ook tien keer lezen voordat ik het één keer geloofde. Uit onderzoek van Deloitte bleek namelijk dat Leiden het beste vestigingsklimaat voor ondernemers in Nederland heeft. Dat is toch ongelofelijk? In het café waar ik een beetje probeerde bij te komen gingen de wildste geruchten de ronde. Hoeveel smeergeld zou er betaald zijn voor deze marketingstunt, en door wie? De barman wilde zelfs bedreiging van enquêteurs niet uitsluiten.

Toen ik de kroeg verliet liepen de rillingen over mijn rug omdat ik ineens dacht: stel nou dat het gewoon echt waar is dat Leiden het allerbeste ondernemersklimaat van Nederland heeft? Dat was dan absoluut het best bewaarde geheim van de stad. Ik kreeg het er afwisselend warm en koud van. Als de uitkomst van dat onderzoek klopt probeerden onze winkeliers en horecaondernemers deze positieve sfeer dus stelselmatig voor ons verborgen te houden. Nu blijkt dat al hun geklaag dus gewoon toneelspel was. Vooral de gemeente moest het in hun zeurmonologen ontgelden maar ook de bereikbaarheid en slecht personeel scoorden hoog in die middenstandsconferances. Het ondernemersklimaat is dan misschien aangenaam in de sleutelstad maar de gevoelstemperatuur in de meeste zaken is ver onder nul. Dat komt dus doordat de middenstanders van acteren houden want het is goed boeren in Leiden.

Het doek voor het toneelstuk ‘ondernemen in Leiden is drama’ is dus gevallen. Geen klaagzangen of zeurkomedies meer in winkels en de horeca. Maar het zou toch eeuwig zonde zijn als we de treurspelen van onze ondernemers moeten missen? Deze rasartiesten verdienen een podium. Hun talent komt ongetwijfeld het beste naar voren in een vlakke-vloertheater omdat ze gewend zijn dicht op hun publiek te spelen. Met zo’n lekker vestigingsklimaat en zoveel talent lijkt het me een koud kunstje dit van de grond te krijgen. Een Leids middenstandstheater. Natuurlijk hebben onze ondernemers niet altijd tijd om op de planken te staan, er moet tenslotte ook geld verdiend worden. Daarom ligt het voor de hand dat er in de programmering ook veel ruimte komt voor reguliere theater en dansvoorstellingen. Misschien kan Deloitte onderzoeken of er in Leiden voldoende draagvlak voor zo’n theater is. Ik wed dat de uitkomst met een staande ovatie ontvangen wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s