Komkommer

Wat hebben we de afgelopen maanden weer kunnen genieten van de zomerdip in de lokale bladen. Vooral natuuritems deden het in deze vakantieperiode goed als papiervulling. Zo konden we bijvoorbeeld lezen dat het kroosoverschot in de vijver van de Stevenshof  verschrikkelijk stinkt en werd een relletje over een onschuldige onkruidverdelger breed uitgemeten in de kranten. Wat ik miste tussen al dit natuurgeweld was aandacht voor de enorme toename van stadslandbouw in Leiden. Want dat is tenminste ècht komkommernieuws.

Het is jammer dat ik de lezing van Eetbaar Rotterdam over stadslandbouw eerder dit jaar heb gemist. Want die avond heeft een groene revolutie in gang gezet. Overal in de stad zag ik al snel tomaten, bonen en rabarber groeien als kool. Op braakliggende stukjes grond natuurlijk, maar ook in plantenbakken en op daken van huizen stond het er vol mee. Wat een leuke en gezonde hype is dit!  Wat smaakt er nou beter dan eigen gekweekte groente? Er zijn enorm veel ideeën om in de stad op grote schaal groente en fruit te gaan verbouwen. Bloemenperken en parken bijvoorbeeld kunnen gemakkelijk gebruikt worden voor de aardappelteelt en leegstaande kantoorgebouwen voor bladgroente en kruiden. Een flink gedeelte van het Achmeagebouw bij het station wordt niet gebruikt. Dat lijkt me een prima locatie voor de eerste Leidse slaflat. Het is dan nog maar een kwestie van tijd voordat er ook broccolizalen en wortelverdiepingen in onze kantoren zullen zijn.

Met een beetje geluk wordt stadslandbouw  zo’n succes dat we geen boeren meer nodig hebben voor ons voedsel. Dan kunnen we het platteland wel afschaffen lijkt me. Traditionele landbouw raakt gewoon uit de tijd. De hele romantiek rond het platteland was eigenlijk altijd al zwaar overdreven. Ik bedoel: wie houdt er nu echt van de geur van mest en absurd vroeg opstaan? Groenteboeren die werkloos raken kunnen fijn groene workshops geven aan stadse zelfkwekers want niet iedereen is met groene vingers geboren.

Hopelijk is de lokale media vanaf nu ook bereid om meer nieuwtjes op groentegebied te plaatsen. Tips over het succesvol uitroeien van onkruid bijvoorbeeld maar ook verrassende recepten zijn welkom. Natuurlijk komt er dan ook veel informatie over nieuwe groene evenementen in de media, die bewijzen dat komkommernieuws ook hartstikke leuk kan zijn. Ik noem de tomatengevechten op de Beestenmarkt, de cursus creatief met spruitjes in het buurthuis en de uithuilweekenden met eigen gekweekte uien in het Leidse Hout.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s