Prikkel

Het is mij allemaal snel te veel en te groot. Vooral met beelden moet ik uitkijken. Niet te veel plaatjes voor mij en ook niet te spannend alstublieft. Ik ben dus snel overprikkeld. Gelukkig heb ik op mijn minischermpje een interactieve online cursus beeldverwerking gevolgd. Zo leerde ik dat het de kunst is om input te doseren. More is less dus en groter is niet altijd beter.

Hoe minder beeldmateriaal er voor handen is hoe gemakkelijker het voor mij is. Ik was daarom erg blij dat de sexshop op de Lammermarkt gesloten werd. Want wat daar aangeboden werd was zelfs bij beperkte blootstelling te heftig voor mij. Ik ben er een keer geweest omdat de eigenaar me voor een kopje thee had uitgenodigd. Door alles wat ik toen toevallig om me heen zag was ik zo overprikkeld dat ik twee weken in bed heb gelegen.

Museum de Lakenhal neemt het pand waar de sexshop in zat over en daar ben ik nou juist helemaal niet blij mee. Want als ons stedelijk museum gaat uitbreiden betekend dat nog meer beelden. En daar kan ik er dus niet al te veel van hebben. Natuurlijk zijn de artistieke beelden in het museum vast niet van hetzelfde laken en pak als die van de sexshop, hoewel daar de liefde soms ook erg kunstzinnig werd uitgebeeld. Maar overprikkeling stoort zich niet aan kwaliteitsverschil. Beelden zijn beelden en teveel is teveel.

Eigenlijk vind ik het aanbod van Museum de Lakenhal nu al te groot. Dat los ik op door elke week één item te gaan bekijken, meestal een schilderij. Lang leve de museum jaarkaart natuurlijk, die dit mede mogelijk heeft gemaakt. Dat er binnenkort dankzij de uitbreiding nog meer kunst te zien is in de Lakenhal is voor mij dus een probleem. Ik doe daarom een beroep op de museumdirectie om in de nieuwe vleugel vooral saaie tentoonstellingen te organiseren zonder spannende beelden. Dan kunnen overgevoelige mensen zoals ik ook eens risicoloos genieten.

Sorry dat ik zo geprikkeld  reageer op de uitbreiding van de Lakenhal. Maar groter is niet altijd beter. De eigenaar van de sexshop zei het beeldend: “Grote maakt niet uit, het gaat er om wat je er mee doet”. Seize does not matter dus. Het mooiste voorbeeld daarvan is dat het kleinste schilderijtje van Rembrandt, de brillenverkoper, dé blikvanger van de Lakenhal is.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s