Uitverkoop

LOS

Ons stadhuis was kennelijk te klein geworden voor de grote ambities van de stad, want een wethouder kwam op het idee om het monument aan de Breestraat te verkopen. Zelden is een plan zo snel van tafel geveegd. Links en rechts Leiden sprongen ongegeneerd bij elkaar op schoot om gezamenlijk hun afschuw over dit plan er uit te gooien en de geschrokken Leidse ambtenaren huilden solidair mee. Puur eigenbelang natuurlijk. Ze willen zelf lekker in dat prachtige gebouw blijven zitten, het is gewoon een top locatie. In zo’n mooi monument willen we allemaal wel werken maar dat gaat nou eenmaal niet.

Eerlijk gezegd vond ik het juist een heel goed plan om het stadhuis, of een gedeelte ervan, te verkopen.  Want waarom mogen wethouders en ambtenaren eigenlijk in zo’n mooi en duur gebouw werken? In deze barre economische tijden kunnen zij best in een goedkoper kantoor werken en vergaderen. Er staat genoeg leeg in de stad, dus een nieuw stadhuis hoeft er niet gebouwd te worden. Ik vind het niet gek om van de gemeenteraad en de ambtenaren te vragen over hun schaduw heen te stappen en het stadhuis te verlaten.

Natuurlijk wil ik wel een aantal publieke functies in het stadhuis houden. Het gebouw is immers een belangrijk symbool van de stad en dus een beetje van ons allemaal. Dus we blijven er gewoon trouwen en ons nieuwe paspoort ophalen. Dat wordt wat mij betreft allemaal juist nog leuker. Wat denk je van een mooi feest in het atrium van het stadhuis na het jawoord in de trouwzaal? Of je paspoort ophalen in het Grandcafé ‘de raadszaal’? Het pand is trouwens ook een prima locatie voor congressen en ideaal voor thema en volksfeesten. Als het stadhuis op een creatieve manier geëxploiteerd wordt levert dat meer geld op voor de gemeente en dus voor ons allemaal.

Het stadhuis is van ons allemaal en dat blijft zo. Om dat te vieren stel ik voor dat we er voortaan gezamenlijk kerstmis vieren. Zelfs de weggestuurde ambtenaren en verongelijkte Leidse politici zijn dan weer welkom op hun oude werkplek. Dan moeten ze wel accepteren dat  zij niet degenen zijn die in de spotlights staan. Want kerstmis mag dan wel het feest van het licht zijn maar ze zullen toch echt in de schaduw van een schitterende grote kerstboom staan. En zo heffen we dan met alle Leidenaren het glas in de voormalige raadszaal op een goede uitverkoop: Proost!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s