Breestraat

 

LOSDe laatste tijd verschijnen er steeds maffere ideeën in de media om de Breestraat op te pimpen. Er wordt lekker er op los gefantaseerd want iedereen is het er over eens dat er iets met deze ingedutte winkelstraat moet gebeuren.  Zo las ik ergens dat de Breestraat “een tijdloze winkeloase moet worden in de dorre woestijn van het internetshoppen van tegenwoordig”. Dat is toch prachtig verzonnen? Literatuur van het hoogste niveau. Iemand anders droomt van “een promenade met vooroorlogse grandeur inclusief een kabbelend beekje voor het stadhuis en uitbundige kastanjebomen”. Een soort Ramblas midden in Leiden dus. Prachtige poëzie voor het slapen gaan natuurlijk, maar super naïef.

Veel van die goedbedoelde proefballonnetjes hebben als uitgangspunt dat het busvervoer uit de Breestraat geweerd moeten worden. Ik begrijp dat niet. De bushaltes zijn verreweg de drukst bezochte plekken in de Breestraat! Die gezellige glazen huisjes hebben kennelijk een aanzuigende werking. Kooplustigen uit de hele regio drommen er samen en Leidenaren lopen er kilometers voor om. Die hotspots moeten we dus behouden al rijden er 300 bussen per uur door de Breestaat.

Ook het idee om het asfalt in de Breestraat te vervangen voor klinkers vind ik slecht.
Zijn we in 2013 eindelijk in staat om fijne gladde wegen te maken waar je geluidloos overheen kunt zoeven en dan is het weer niet goed. Het is onbegrijpelijk dat een paar romantische zielen ouderwetse klinkers in de Breestraat willen. Die fantasten denken dat men daardoor langzamer door gaat rijden. Verder staan er ook ouderwetse straatlantarens op hun verlanglijstje. Ik hoop niet dat die sentimentele trend doorzet, anders worden we straks alleen nog maar in 19e eeuwse klederdracht en met een paard en wagen toegelaten in het centrum van Leiden.

Langzamer rijden in de Breestraat moet je niet afdwingen. Als er bijzondere dingen te zien zijn past men vanzelf zijn snelheid aan. Kunst in de etalage van leeg staande winkels  is hier een mooi voorbeeld van. Misschien kan de Lakenhal hier een paar Rembrandts voor ter beschikking stellen om het uitzicht nog aantrekkelijker te maken? Daar remt men vast wel voor. Raamprostitutie wil trouwens ook nog wel eens helpen tegen te hard rijden.

Alle gekheid op een toverstokje; het enige dat de Breestraat echt nodig heeft zijn meer mooie winkels en fijne horeca. Ik stel voor dat we alle energie in een aantrekkelijk vestingingsklimaat stoppen in plaats van poetische luchtkastelen te bouwen. Laten we het  gewoon een beetje reëel houden als we het over de Breestraat hebben. Fantaseren doen we dan wel weer over het Singelpark, de Ringweg Oost, een grote sporthal, een megabioscoop, betaald voetbal enzovoort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s