Fusie

AfbeeldingOp drie oktober vieren we in Leiden ons grootste feest omdat de Spanjaarden in 1574 na een langdurige strijd hun claim op de stad lieten varen. Ook dit jaar zullen we onze historische plicht vervullen om dit zo uitzinnig mogelijk te doen zodat onze voorouders niet voor niets hebben geleden. Tegenwoordig gaat het opgeven of uitbreiden van territorium in Nederland gelukkig veel minder gewelddadig. De moderne sleutelwoorden zijn referenda en jarenlang onderhandelen. Dat er geen karabijn of kanon meer aan te pas komt is natuurlijk hele vooruitgang. Wat ik wel een beetje mis is de romantiek.

Dankzij een rapport van onderzoeksbureau Louter mogen we hardop nadenken over een fusie tussen Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest. Helaas gaat die discussie alleen maar over economische voordelen en kostenbesparingen. Ik begrijp heus wel dat we in deze moderne tijd geen steden meer omsingelen en bestuurders op het dorpsplein berechten maar ik zou graag wat meer passie zien in deze fusiegesprekken.

Het is natuurlijk super dat we straks met de allure van de Kempenaerstraat in Oegstgeest onze eigen Kalverstraat binnen de stadgrens van Leiden hebben. Daarnaast droom ik al van een leuk bouwkaveltje voor een villa in de polder achter Leiderdorp, voor een vriendenprijsje. Laten we er, als Leidenaren, dus maar eerlijk vooruit komen dat we die fusie graag willen. Ik kan me trouwens wel voorstellen dat sommige Leiderdorpers en Oegstgeestenaren het Spaans benauwd krijgen van dit soort fusiefantasieën.

Ik stel daarom voor een heus charmeoffensief in te zetten om de harten van onze buurgemeenten te winnen. Laten we volgend voorjaar in een optocht met praalwagens vol bloemen naar de gemeentehuizen van Oegstgeest en Leiderdorp trekken. Daar knielt burgemeester Lenferink op zijn knieën voor zijn ambtgenoten en vraagt ze nederig om hun hand. Oegstgeest zegt zeker ja, want dat betekend een redding uit de bestuurlijke chaos waar het dorp in verkeert. En Leiderdorp wil stiekem natuurlijk ook graag bij Leiden horen. Net  als de Spanjaarden destijds, die zich bijna dood vochten om goede sier te kunnen maken met onze stad.

Dat de fusie zonder bloedvergieten zal verlopen is een mooie aanleiding voor een feestje. Laten we daarom alvast op onze regionale verloving vooruit lopen en iedereen uit onze buurgemeenten uit te nodigen om alvast met ons te verbroederen tijdens het Leidens Onzet. We vragen onze gasten uit Oegstgeest en Leiderdorp om verkleed als bruid naar de stad te komen waar wij Leidenaren ze als bruidegom welkom zullen heten. Dan laten we onze territoriumdrift de vrije loop en dansen we samen een uitzinnige gemeentelijke paringsdans.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s