Verkiezingsblues

Afbeelding Ik heb dus echt de tijd van mijn leven gehad tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in Leiden. Alles heb ik er uit gehaald. Natuurlijk heb ik mij op de eerste plaats rot gelachen om al die lokale politici die stad afschuimden om zieltjes te winnen. Vooral op de zaterdagmarkt wemelde het ervan. Met hun fel gekleurde jasjes en gekke petjes lieten ze geen kans voorbij gaan om me te bespringen. Hilarisch dat ze mij vervolgens wijs probeerden te maken dat ze dit doen omdat ze naar ‘de gewone Leidenaar’ willen luisteren. Dat liet ik me geen twee keer zeggen. Ik heb urenlange monologen gehouden over mijn toekomstvisie voor de stad. Ik werd dankbaar overladen met buttons, partijpetjes en andere leuke gadgets.

 Ik vond het heerlijk. Handen vol rozen van de PvdA en kilo’s tomaten van de SP heb ik ontvangen terwijl ik de geïnteresseerde politici mijn zorgen over de zorg uiteenzette. Een bekend raadslid van D’66  trakteerde me in Vooraf en toe op koffie met een gevulde koek luisterde naar mijn visie op de bereikbaarheid van de stad. Ook heb wekenlang van leuke events genoten in het sjieke campagnepand van GroenLinks aan de Breestraat. Uiteraard heb ik het met een VVD- prominent, met een lekkere dikke sigaar uit de partijkas, over belastingverlaging gehad. Er is nog nooit zoveel naar mij geluisterd, ook de kleine lokale partijen hingen aan mijn lippen.

Hopelijk houden de gekozen politici de uitbundige liefde voor de stad en haar inwoners voorlopig vast want anders val ik ná de verkiezingen in een eenzaam donker gat. Ineens geen vrolijke jasjes meer, geen populaire high fives met fractievoorzitters of knuffels van leuke campagnemeisjes. Want die persoonlijke aandacht zal ik het meest missen als straks de verkiezingsrook is opgetrokken. Het zo toch fair zijn als de politieke partijen nazorg zouden regelen voor hun met aandacht verwende kiezers? Misschien is een wekelijkse meet and greet op het stadhuis een idee? Of huisbezoek van een roulerend gezelschap gemeenteraadsleden? Ik ben zo bang dat ik in mijn eentje achterblijf met een huis vol kleurige flyers en mijn herinneringen aan een fijn politiek contact.

Desnoods zet ik mijn roep om aandacht kracht bij door me te verlagen tot dezelfde trucs die onze Leidse politici uithaalden. Ik zal wekenlang met een protestshirt en een gek petje bij de ingang van het stadhuishuis posten. Of ik achtervolg gemeenteraadsleden met bloemen op de markt, smekend om een luisterend oor. Hopelijk hoef ik dit verschrikkelijke dreigement niet uit te voeren en word ik regelmatig voor een bijpraat koffie of een politiek pilsje uitgenodigd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s