Botweg

Ik wil niet dramatisch doen, maar als we niet uitkijken wordt Leiden teruggeworpen in de prehistorie. Vertrouwde winkelketens – waar we de spullen konden bekijken die we later thuis via internet bestelden – verdwijnen uit het Leidse straatbeeld met de snelheid van het licht. Zonde toch. Het is een verdrietige kaalslag in het stadshart die doet denken aan de dorre boel die de aarde was vlak na de oerknal. Leegte, oneindige leegte.

Tegelijkertijd, dit kan geen toeval zijn, komt een uitgestorven fossiele reus uit diezelfde oudheid zijn herintrede doen. Nog eventjes immers en we kunnen het door ons zelf bij elkaar gecrowdfunde skelet van de legendarische Tyrannosaurus in Naturalis bewonderen. Wat kunnen wij leren van iets waarvan we met zijn allen overtuigd waren dat hij helemaal uitgestorven was? Misschien dat er altijd hoop is voor een comeback, zeker als je enorm groot was en goed geconserveerd bent? Wat het skelet van T.rex ons echt wil zeggen, is volgens mij dat je tot op het bot moet gaan om te behouden waarvan je houdt.

De wederopstanding van ‘onze’ Tyrannosaurus is natuurlijk indrukwekkend, maar het blijft wel dode vergane glorie. Als we niet uitkijken worden de winkels in onze stad ook fossielen waar we met weemoed aan terugdenken. We willen toch niet dat we in de toekomst het verschijnsel ‘winkel’ alleen nog maar in een museum kunnen beleven? Dat je je kleinkinderen in een rondleiding door dat winkelmuseum uitgelegd krijgen hoe de schoenen en kleding vroeger uitgestald werden en dat men bij een winkelmedewerker van vlees en bloed die producten moest afrekenen? Als ik daaraan denk moet ik een oerschreeuw van ellende onderdrukken.

Als de glorieuze terugkomst van die dooie T.rex ons één ding leert, is het dat we nú iets moeten doen om onze winkels te redden. Dit is hét moment. Rex heeft niet voor niets miljoenen jaren met deze boodschap onder de grond gelegen. Laten we vanaf nu weer echt onze spullen in de stad gaan kopen in plaats van via een webshop. Goed voor de winkels, goed voor Leiden. Laten we als vanouds als een stel dinosaurussen met tassen vol koopwaar door het centrum sjouwen. Shoppen als dinosaurussen? Botweg gezegd wel ja. Groots en meedogenloos winkelen tegen de fossilisering van onze binnenstad. Daarmee eren wij die dappere Tyrannosaurus uit de oertijd die ons de ogen heeft geopend. Shop till you drop dus! T.rex had het zo gewild.

Column voor LOS magazine Maart/April

 

Reacties zijn gesloten.