Over de top

Ik ben gek op sport. Echt, ik kan er uren over praten. Dus toen ik hoorde dat er op de plek van de Vijf Meihal een heuse topsporthal komt, liep het spraakwater mij al in de mond. Topsport in Leiden, ik zie het al helemaal voor me: de protserige wagens van dik betaalde zaakwaarnemers op de parkeerplaats en goedkope dames die slobberchampagne drinken in de retechique skyboxen. Heerlijk toch? En dat in Leiden Zuid-West! De sjoemeldoping, de killersmentaliteit, de enorme schulden en baldadig supportersgedrag; het hoort er allemaal bij en is heerlijke gesprekstof.

Ongetwijfeld komt er een hoop geld vrij bij deze ambitieuze plannen. Ik denk aan lucratieve sponsorcontracten, gemeentelijk subsidies, merchandise enz. Als rasechte top ouwehoer zie ik zeer veel mogelijkheden. Ik wil dolgraag financieel coachen, als handige tussenpersoon fungeren en de snelle reclamejongen uithangen. Ik praat wel. Al is het maar als een partijdige sportdominee of bewegingsgoeroe met voorkennis. Ik wil erbij horen. Ik wil scoren. Ik wil winnen.

Hoe bereid ik me voor op de tsunami van super sportieve lijven en stinkend rijke bobo’s, die straks onze sleutelstad overspoelen? Door te trainen natuurlijk. Ik ga mezelf bekwamen in fondsenwervend golfen en in het verkoopgericht balletjes trappen met potentiële klanten. Verder moet ik mijn alcoholgebruik opkrikken tot skyboxniveau, dat lijkt me een te verwezenlijken ambitie. Ook belangrijk is dat ik weet wat dé exotische belastingparadijzen van dit moment zijn en de laatste trends op het gebied van stimulerende middelen. Het gaat er tenslotte om tot de kern van de bedrijfstak door te dringen, om daar dan interessant over mee te kunnen praten.

Moet ik mij dan ook niet globaal wat verdiepen ik de sport zelf? Nauwelijks. Eigenlijk is de sport zelf maar bijzaak. Ik zal misschien met wat meer interesse de sportkanalen bekijken en wat inspiratie opdoen op google maar dat is het dan ook wel. Het enige wat ik echt nodig heb is een trainingskamp mooipraterij. Daarom organiseer ik een paar gespreks- marathons in de gezelligste Leidse sportkantines. Hopelijk wordt mijn tongriem daardoor scherp genoeg gesneden want lullen over iets waar je geen verstand van hebt is namelijk absolute topsport.

Topsport in Leiden, ik raak er niet over uitgepraat. ZZ Leiden en de waterpolosters worden booming business.  De competitie om de topsportcenten zal bikkelhard zijn. Er zullen veel onfrisse types van buiten de stad op dat prijzengeld afkomen, dus ik zal de blaren op mijn tong moeten praten om te scoren. Prima. Ik zorg dat ik helemaal klaar ben voor die verbale Champions League. Top!

Een Reactie op “Over de top

  1. Christiaan Knibbe

    Ha Gertjan,

    Leuke column!

    Ik ben best trots op je als ik dit lees.

    Groet, Christiaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s