Bij de beesten af

Vroeger waren de zomers in Leiden altijd stierlijk vervelend. Want zelfs als de mussen van het dak vielen, was er zo weinig te beleven in de sleutelstad dat de honden er stelselmatig geen droog brood van lustten. Tegenwoordig is het tegenovergestelde het geval: er zijn zó veel festivals en evenementen dat je soms niet weet waar je het moet zoeken. Vervelen is helemaal geen optie meer. Ik loop als een kip zonder kop van het ene evenement naar het andere. Heerlijk, want ik ben een echt festivalbeest!

In de parken, waar één zwaluw nog geen zomer maakt, zijn de lekkerste muziekfestivals van de regio. In het Huigpark en het Leidse hout gaan dierlijke ritmes hand in hand met oerwoudgeluiden en primitieve driften. Super. Maar ook op de Leidse pleinen is er elk weekend vertier voor hippe vogels. Er zijn modeshows, maffe competities, sportevenementen, rollende keuken; noem maar op. Het is bij de wilde dieren af. Ook langs en in de singels is het een gezellige beestenboel met topevenementen. Zelfs voor het station popt het nieuwe festival ‘De Buurt’ op waar we ons als vissen in het water kunnen voelen tussen zeecontainers. Het is een soort bio-industrie met hoge amusementswaarde.

Ik hou er berenveel van, maar soms wordt het me een beetje teveel. Even tot rust komen in een stil straatje, of mijmeren in een hofje of een middagdutje in het park is er tegenwoordig niet meer bij. Want op elk moment kan er spontaan een muzikant of een of ander zot met een dierlijke attractie voor je oppopen. Soms lijkt Leiden wel één groot kippenhok. Hoe houd ik deze zomerse ratrace vol? Ik ging op onderzoek uit en heb de ideale plek gevonden waar ik mijn ei kwijt kan: de kinderboerderij!

Menselijk gedrag is vaak bij de beesten af, theatraal en vooral luidruchtig. Dieren doen ten minste normaal! Wel eens een geit met een elektrische gitaar gezien of een aanstellerig gillend discokonijn in een glimmend pak? In de zomer pop ik dus lekker vaak neer in de kinderboerderij om even bij te komen van al het overdreven menselijk gedoe. Even geen show , polonaise of andere goedbedoelde gezelligheid, maar puur natuur midden in de Merenwijk. Ontspannen geiten met de varkens en schaapachtig lachen met de konijnen en met de kippen op stok. Ik blijf daar net zo lang hangen tot ik me te pletter verveel. Fijn. Want als ik me, tussen al dat festivalplezier door, ook nog lekker kan vervelen duurt de zomer toch nog beestachtig lang….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s